QUATTRO FORMAGGI

pavlaka/mocarela/gauda/gorgonzola/parmezan

Istoričari veruju da je konzumacija sira počela 8000. god. p.n.e, dok su kasnije Stari Grci pravljenje sira pretvorili u umetnost. Italijani kažu da sira nikada nije dosta, da je simbol dobrog ukusa i da se savršeno slaže uz pastu.

Quatro formaggi, odnosno pasta sa četiri vrste sira prava je poslastica za sladokusce.

Priprema ovog sosa varira od ukusa i želja, a u Pasta baru smo se odlučili na kombinaciju parmezana, gorgonzole, gaude i mocarele.

Parmezan
Danas se u celom svetu proizvode tvrdi sirevi nalik parmezanu ali je Parmidjano Redjano zaštićeno ime za čuveni i jedini sir proizveden u provincijama Parme. Tvrd je, mastan i aromatičan.

Mocarela
Ako je Parmezan kralj medju sirevima, Mocarela je kraljica. Originalno se pravi od bivoljeg mleka, ali sve češće se može naći kravlja varijanta. Idealan je za paste.

Gauda
Jedan od najpoznatijih sireva na svetu, nastao daleke 1184 godine u Holandiji. Sir je punomasan, za proizvodnju jednog kg sira utroši se 10 litara mleka.

Gorgonzola
Plavi italijanski sir sa plemenitom plesni. Legende kažu da je ovaj sir nastao igrom slučaja. 

U Pasta baru 2×2 Quatro formaggi pastu možete probati u kombinaciji sa penama ili špagetama. Na raspolaganju su i dodaci: parmezan, pečurke, piletina, slanina, bolognese.