PESTO

bosiljak/kikiriki/maslinovo ulje/beli luk/parmezan

Pesto sos vodi poreklo iz Djenove u Italiji. Tradicionalan sos se sastoji od mrvljenog belog luka, pinjola, krupne soli, svežeg bosiljka, parmezana i sira napravljenog od ovčijeg mleka. Svi sastojci se mešaju sa maslinovim uljem.

Smatra se da je Pesto sos nastao od dve vrste prethodnika. Stari Rimljani su spremali sličnu pastu po imenu Moretum, a bila je pravljena od drobljenog belog luka, soli, sira, različitog bilja, maslinovog ulja i sirćeta. Drugi prethonik pesto sosa je pravljen tokom srednjeg veka u Djenovi po imenu Agliata. Ovaj sos je u suštini bio kaša od belog luka i oraha.

Sredinom 19. veka je gastronom Djovani Batista Rato objavio svoju knjigu u kojoj je kao glavni sastojak modernog pesto sosa uveo bosiljak.

Svaka zemlja odstupa po malo od tradiconalnog recepta, pa u Francuskoj pesto prave od kombinacije bosiljka, pasiranog belog luka i rendanog sira, dok pinjoli nisu uključeni. U Pasta baru 2×2 kuvari su se odlučili za kombinaciju bosiljka, kikirikija, belog luka, maslinovog ulja i parmezana. Pesto sos se pravi isključivo sa svežim bosiljkom, što upotpunjuje kvalitet paste.