BOLOGNESE

juneće meso/pelat paradajza/crni luk/beli luk/parmezan

Bolonjeze sos je poznat na italijanskom kao ragù alla bolognese ili jednostavno ragu. Sos je na bazi mesa i vodi poreklo iz Bolonje u Italiji, po čemu je sos i dobio ime. Sastojci su veoma karakteristični i sadrže prženi crni luk, celer i šargarepu, različite vrste mlevenog ili sitno seckanog junećeg mesa. Dodaje se mala kolčina crvenog vina i paradajz soka.

Najraniji dokumentovan recept dolazi iz mesta Imola u blizini Bolonje krajem 18. veka. On se pojavljuje u Pallegrino Artusi-jevom kuvaru 1891. godine u kome je posebno opisan kao recept za testeninu bolonjeze.

Jedna od omiljenih pasta na našim prostorima su špagete sa bolonjeze sosom, dok se u Italiji ovo jelo ne priprema. Misli se da je poreklo ove paste pojednostavljena verzija ragù alla bolognese sosa i da je verovatno nastala u Velikoj Britaniji ili Sjedinjenim Američkim Državama. Špagete bolonjeze je pasta koja se služi sa sosom od mleveng mesa, paradajzom i rendanim parmezanom. Bolonjeze sos se toliko često priprema sa špagetama, da se drugačije naziva i špagete sos.

Pasta bar 2×2 ima najkvalitetnije paste u Nišu, a bolonjeze sos sadrži isključivo juneće meso. Ukoliko niste ljubitelji špageta, naši kuvari jedan od najpopularnijih soseva spremaju i sa pene testeninom.